Söndag och ledig morgondag



En helt fantstisk söndag har det varit i dag, helt kravlös. Jag har bara ätit god mat och varit ofantligt social, det verkar som om de flesta blommor blommar vid denna tid och idag har jag klippt bort två överblommade stänglar av min amaryllis, vad fann jag där till min stora lycka....jo, ytterligare två knoppar med amaryllisblom. 


Idag har jag tagit en tur med höstfägringen, en mycket färgstark, uthållig och envis sort ... det var mycket länge sedan vi träffades och det firade vi med en liten promenad, vi gick och vi pratade och vi pratade och gick. Solen lyste, det var iskallt i luften så höstfägringen fick lite mustach, även en höstfägring blir påverkad av temperaturväxlingar. Tänk bara att livet blir förändrat för oss blommor som bara planterar och planterar...och när vi lägger dit ngt nytt i vår vardag så blir det lite patetiskt annat som får flytta sig. Fram för bättre planering. Ringde höstglöden nu för att höra hur motionsrundan gick senare....men hon var ute på plantering....typiskt. Kul var ordet .-)

Vidare har jag pratat med den vita fransktulipanen och hon verkar vara vid god vigör, lite småkrasslig men hon har lite snärjigt nu i och med att tulipanerna går mot sin högsäsong. Hon har varit social med de andra lökarna och berättade att hon startat lite med arbetsgympa, trots detta har hon ändå lite ork över nu. Det är alltid så fint hemma hos den franska tulipanen och det är nästan självplock när man kommer dit, alltid hittar man en ny vas med tulipaner, i alla dess arter.  Jag minns hennes papegojtulipan, andra visar upp nya kort eller broderier.  Den franska är den mest sociala sort som jag vet, jag hoppas på att få åtnjuta den svartlila sorten i år över ett glas vin.

NU har den rosaflikiga miniamaryllisen sy-lan, ja, ni läste rätt. I stället för att hålla på med data-Lan så skall de sy klänningar och de har lånat i hop ett gäng symaskiner. Man trodde att detta endast kunde ske på den tid då det fanns hemmafruar  :- 0. Själv var jag till Willys och köpte lite gödsel som kan behövas fram emot morgontimmarna.  
Den rödflikiga amaryllisen är ute på äventyr och silvertallen arbetar. Det är skönt med söndagar.

Det är så härligt med jullov....

Ja.... nu har jag varit i Stm. Helt fantastiskt skönt. Shopping, god mat och fantastiska restauranger. Det finns mycket att göra och mycket att se på. Dessutom kunde jag hitta klappar, vilket jag alltid har problem med annars. Tack Hjärtan på tråd.... jag tror att du kommer till interfloras himmelrike.

Jaa.... så var det dagen före dopparedagen och mrs. Amaryllis tillagar glöggkokta revbensspjäll, ja sannerligen luktar det inte juligt i köket. Inte värstans svårt men ändå 13 tummen upp på Tasteline. Miniamaryllisen syr för fullt så det känns superskönt med ledighet. Jag tycker att jullovet kom i god tid i år, annars brukar vi sluta den 22:a december och då är man helt slut vid denna tid. Nu är granen klädd och paketen har gudskelov blivit inslagna så tomten är välkommen.

Ikväll kommer grannblommorna in på lite julknytis, en tradition som sträcker sig nästan 20 år tillbaka och det brukar vara gott att provsmaka julmaten och prova någon ny ölsort. Ungarna, som visserligen är stora nu, har laddat med lite filmer och lite godis. Under mogonen har jag tittat  på nyhetsmorgon på tv4 och där har man rimstuga, Jonas Hallberg, Josefine Craaford och en Steffi ûstek rimmar för fullt... Stefi rimmar lika illa som jag men Jonas är en riktig fena på rim och hans röst är så härlig. Själv känner jag en blomma som kan detta med rim, jag har ett paket här...

Kalla dagar läggs den på
varma dagar i en vrå
Ha i sängen när du fryser


Idag har jag tillbringat stor tid på shopping, vi skulle bara till elgiganten och hämta en beställd julklapp, Peter tyckte det var otroligt att det tog tre timmar att åka till Elgiganten.... men det tar sån tid att handla och aldrig blir jag nöjd, Alla mina blomvänner är snygga i kläderna, de har snygga kombinationer och färger. Men jag hittar bara kläder som är tajta, långa eller mönstrade och det hatar jag. Alltid köper jag för stora kläder, jag har verkligen problem.... Nu köpte jag en jacka i stl 38 och det borde passa....Dagen före nyår skall vi åka till Romme Alpin för lite skidåkning, det blir vår julklapp till Sebbe, miniasmaryllisens xtralök, han skall få lära sig att åka skidor och kanske tycker han att det är roligt. Han får åka med hjälm och ryggskydd och träna.

Jag hoppas ATT min blomvänner får en skön jul, tack fredsliljan för din julklapp, den lyser lika stark i mörkret. Kram...nu skall jag ta en promenad.

Mrs Amaryllis 

Kvickroten och jag...

Visst är det skönt med våren... allt blir så mycket lättare när det är ljust ute och naturen är upplivad av levande  blomster.


Jahaaaa..... äntligen börjar det lacka mot sitt slut och snart skall jag blomma ut,,,,lite gödning i kväll som ett litet hyllningsepos....  man börjar slappna av.     Idag skall jag och kvickroten träna lite inför cabaren, det går skakigt men det går framåt och ibland lite bakåt.

Jag har fruktansvärd träningsvärk i ljumskarna efter min skiddebut., det är svårt det där med skidor. Jag upplevde inte skakningar i mina vrister av smärta och obalans denna gång, något som som jag verkligen led av förra vintern, då insåg jag att man måste träna lite kondition. Det verkar som om min löpträning har gett resultat, även om jag soffat till mig lite på den fronten under december, jag priorieterar inte detta just nu. Värken i vristerna var som bortblåst.... All rättning, möten, den rosaflikiga amaryllisens läxor och diverse sociala uppdrag har prioriterats före.  Men nu är rasten slut....man kommer in i andra andningen, nu skall nöjen prioriteras och jag skall gödsla själen med luft, samtal och glädje. Ljumskarna kommer att lida, jag skall klara att köra lite skidor. 



 

Amaryllis och Julros i Luciatider


Ja.......................
 I dag skall amaryllisen hem till julrosen och julstjärnan på lite julglögg,,, vi tänkte provsmaka lite olika sorters glögg för att se vilken av glöggsorterna det är som gör att man växer och frodas mest . Idag är blommornas män med, mest för rättvisans skull,  och med på firandet är även den snälla skogskornellen och den bedårande blomman för dagen. Kanhända dyker någon annan art upp...jag hörde ryktas om fredsliljan.....Gällande glögg,  Jag föredrar inte söta glöggsorter, det gör att man slutligen tjörs  ( anm. norrländska) . Jag har köpt en glöggsort som är lite fånig i och för sig om man får säga....det har smak av stjärnfrukt och glittrar, precis som om det vore avgörande i dagens snöoväder... Sist jag drack någonting som glittade var det en silvershot med julrosen, och vid detta tillfälle då vi strålade ihop och  jag pratade med henne vid blombordet.... så blixtsnabbt  så for hennes armbåge ner och hon slog i hakan i bordet... Allt berodde på en knuff i sidan från mig. Det var några år sedan och jag tror numera att jag är en lite lugnare amaryllis och vi båda undviker shots i glittrande former. ÄÄÄÄÄven om jag livet ut är skyldig julstjärnan för dennes törn.   ( skada )


Nåväl, julbordet i Dala- husby var faboulous, minismakportioner, smaker, delikatesser och vi hade kul när vi alla blommor fick julklappar som vi samlat in. Vad sägs om läsglasögon, julmuggar, fotoram, synålar och emoljus...  Alla bidrog till den vackra stämningen och snön låg frostig och vit på trädgrenarna. Den trötta orkidén fick lämna VO, det kan bli så ibland, att man inte ens orkar med i bland blomstressen.  Jag väntade uppe på den rosaflikiga miniamaryllisen, hon var ute och firade på lussebandyn. I morse for den andra rödaminiamaryllisen på dalaläger i handbollen och så även dennes pojkvän. 

Jag är fortfarande i full blom, den tredje knoppen är på gång. Jag har tapetserat klart garderobsdörrarna och shoppatv ngra paket..../ mrs Amaryllis 


Gröna växter...

Vi hade en fantastiskt julfest igår, tre amaryllisar delades ut för god tjänst och för att de är så treliga...de ackumulerar på pluskontot och får en extra eloge. Där vattnades v i med konstvatten och det var kul att se alla blommor på skolan. Några blommor hade vissnat och blev avtackade... man blev rörd. Ett flertal blommor saknades bland oss med ingen nöd gick på oss för det, tvärtom fick vi lite mer av det goda som vi behöver. 

I dag däremot var det lite kaotiskt, smålökar som inte vill mogna o växa  till sig och jag fick ägna ett flertal minuter med att prata med dem....det sägs att man skall pratA  mycket med blommor och det märks,,, särskilt blommor som blivit lyssnade på e så rediga att diskutera, lyssna på andra blommor och höra andras åsikter. Det är en träning i att bli fullstor och utvecklad blomma. Jag missade ett möte med andra blommor i dag pga f andra blomsiutationer som uppstod under dagen - 

Ibland kan jag tycka att gröna växter är bäst, de som inte bara blommar för en period.  Man blir så lurad när man får en sådan blomma och jag tycker att skönheten ligger i att visa sitt rätta jag och orka blomma året runt - inte bara blomma till för att  därefter kort vissna. Jag vill hjälpa mina blommor att behålla blomningen livet ut . Att hitta djupet i sin blomlök.  

I morgon skall jag och blommorna äntligen till Dala Husby-hotell på julbord. Magnifik mat hoppas vi på och blommor i full prakt.

/ Mrs Amaryllis- mörkröd

Vattenliljor... hållbara och vackra att njuta av!



Jaha... så har arbetstempot piskats upp ytterligare och börjar gå mot rött läge på termostaten...
Morgondagen kommer att kantas av firande och muntra skratt, det är dags för den årliga blombazaaren. Blommor träffas och utbyter erfarenheter, några sprider glädje, medan andra sitter avvaktande på att bli  utmanade till ritig blombatalj. Det är inköpt med present till Glansorkidén och det är förberett med gödning och blompinnar. A-laget  det är de som gör det i år...
Jag har varit i idrottshallen och tränat med den graciösa paprikaplantan... han börjar växa till sig och blir efter nyår ympad till en kungspaprika, vilket glädje mig då  Paprika faktiskt är min favoritgrönsak...  när den tillagas och är som krispigast .  Jag  förstår inte alls hur man kan klara av att åka skridskor.... rakt går väl, möjligen en knäböj men utan blomkoreograf...... Hoppas att den friska Vattenliljan som mestadels brukar hålla till i Metropölen kan hjälpa mig lite med moves.   Hur gör jag annars?  :(

Vildrosen och Vattenliljan har matat blommorna i dag och jag tror det har gått bra för dem , Fredsliljan har skött dukningen medan Squashplantan har ordnat med pappersexercis. Amaryllisen vilar för fullt nu och har fått två knoppar som troligtvis står i grönskande blom före julafton. Amaryllisen har bara vattnats två gånger sedan den 15 november och den är underbart klarröd i själva knoppskalet.  Det kommer en tredje knopp längst nere i löken och jag hoppas den kommer blomma senare.  Jag har lite bekymmer med min Julros som jag ärligt vann på blomutlottningen och jag hoppas att skogskornellen skulle kunna ge några råd, den slokar och den verkar ledsen, kanske har jag för lite tid för den. Skögskornellens  Julros lever och frodas i trädgåden, trots att den anammat fel blomtillfälle... men bor man i  skogen kan årstiderna växla.

Veckans tips är följande:
Du ska inte ställa blommor i närheten av frukt och grönsaker, inte heller ska du ställa gamla dassiga, vissna blommor bredvid nya, de dör   ------- De avger etylegas-

Du skall inte heller ställa Daffodills med andra blommor eftersom de avger ett trögflytande blomvatten  som dödar de andra blommorna, jag vet inte vilket ämne som bildas..... men tänk på att daffodills är en ensamblomma som gärna härjar i flock med likasinnade.

Lycka till nu när vi går mot tredje advent./ Mrs Amaryllis

att vila...

Jag tycker att sådana här dagar förgyller tillvaron. Att vila sig i form det är det som gör 'et- Många jagar för att hitta det perfekta, men är det verkligen värt jagandet? Jag är trött på det, jag vill göra det jag vill. Man få köra anden i glaset och följa viljan att det ska ske ngt. lite gör man med vilja, en uppfriskande promenad runt Skogsbos omnejd.
Den rosaflikiga miniamaryllisen arbetar på i det tysta med sin biologiuppsats och skriver med en tulipankollega som bakar lussekatter. Min bror säljer kakor med sin dotter för fulla muggar och vi pyntar trädet utanför med fågelmat och talgboll, själv försöker jag tvätta bort alla tvätthögar som ligger, medan jag väntar på silvertallen som snart kommer hem.  

Tvprogrammen i helgen har varit : postkodsmiljonären, På spåret, handboll Sverige mot Ryssland, Dansbandskampen (stundtals...) Idol....Stjärnor på is, Tv-helgen kommer att avslutas med Bonde söker fru och Wallander.
  
Jag smider ytterligare planteringstips och kommer att förgylla min vecka på jobbet.  Jag kommer jobba järnet så att allt går som på räls.
 Imorgon skall vi ha litteraturdag för år 7 och det kommer vara kul att få fokusera helt på svenskan och olika genrer, det blir en rolig vecka med julfest på tisdag, julshowsmöte på torsdag och Dala Husbyhotell på fredag med arbetslaget.

/ Amaryllis stå upp

Paradiset.........




Att resa till ett varmare klimat i dessa tider känns lockande, men ändå känns det skönt att vara hemma. Det är bra att ha något att längta till när man inte längtar ifrån. Att njuta av dagen som är. Snart är det dax för lite ledighet och oj vad man skall njuta av den och få tid att hämta igen genom att vila, umgås och ta dagen som den kommer. Igår var jag i kopparhallen och stod i kiosken när den rödrandiga miniamaryllisen spelade match mot Falun, även den rosaflikiga amaryllisen var där med sin vän den skimrande tulipanen. Det gick i motgångens tecken och det blev förlust trots blommornas kämpaanda. De är duktiga båda minisarna- skönt att de kan växa och bli stora i bra jord.

Jag tog mig även tid för att besöka vildrosen då julstjärnan var ute på mingel i jultider. Väl där fick jag mig en riktigt god och varm kopp kaffe och vi pratade lite och sjöng så vi blev lite glada och hesa... inför julen. Alla blommor gillar musik.  Vi skall testa julglögg i veckan och planera julshow och det länns som en bra uppladdning.....Därefter tog vi en blöt promenad och det är vad man kan behöva så här i jultider. Mössa på, vantar på. Tyvärr kommer det inte att finnas tid under måndagen att åka hem till skogskornellen då vi ånyo måste kämpa med våra julsånger....
Idag arbetar silvertallen och miniamaryllisen är i Sälen på lite handboll. Då skall jag passa på att åka hem till de gamle och kanske köpa någon julkLAPP, det är skönt att ha det gjort..
 
Jag är glad att ni har anammat min vattningsregel - att inte vattna efter 14.00, Jag måste även tillägga att när det blir för varmt när man odlar växter, så kan de ta skada om de står i direkt ljus. Att tänka på då är att minska ljusinsläppet genom att skugga. Bäst skuggning blir det om man i växthus eller på balkonger drar över skuggväv på plantor, eller helt enkelt skyndar sig att flytta växterna..... med en förnuftig skuggning kan man sänka temperaturen i växthuset med 6-8 Grader.
I morgon är jag återigen på plats och skall träffas ägg-och paprikaplantan, vildrosen och blomman för dagen och julsjärnan. Kanske kan fredsliljan brygga lite kaffe så att jag känner mig redo för den ganska späckade veckan då alla skall gödslas och då agnarna skall skijlas från vetet.

Jag önskar alla en riktigt arbetssam vecka och uppdateringarna skall flöda... Carpe Diem / Blm 

En tanke i odlarens vardag...

Att vara utomhus på vårkanten är fantastiskt... jag tar mig gärna morgonkaffe på bryggan.

Vid odling i växthus skiljer man på varmhus och kallhus, med kallhus menas växthus som inte är försett med värmesinstallation. I år tänker i alla fall jag satsa på ett nytt växthus om jag är kapabel att ha ett....jag vet bara inte riktigt var jag skall ställa det.

Likaså måste jag tänka på det där med vattningstekniken. Idag hämtar jag vatten från älven, men jag lyckas alltid vattna lite ojämnt så det skall jag träna lite mer på. Att vattna  i växthuset när det är kolossalt varmt är bra för då sänker man tillfälligtvis tetemperaturen och höjer luftfuktigheten. Dessutom dör inte plantorna...Men Blom-bella kan berätta om en hederlig regel,  att aldrig vattna efter kl 14.00. Detta eftersom luftfuktigheten blir för hög under natten ,.....det bildas mögel och gurkbladen blir ljusgröna av svampangrepp. Detta är ett fenomen som jag studerat i många år- men aldrig lärt mig.

Men tillbaka till vinterns glädjeliv: Idag lekte jag med paprika- och äggplantor, vildrosen var med som ett wildcard bland dessa och även om hon blev lite sargad så hoppas jag att hon prunkar som tidigare under dagen. Man blir lite blåslagen och liknar mest en en klängranka, jag har ingen teknik i att leka. Paprika och äggplantor är inte känsliga alls. En tidig äggplanta  - * Blacknite*- , utmärkte sig extra mycket.... Det kanhända att den ibland vid odling framstår som .......lite övermogen och besk i perioder. Den har en svart violettfärg som kan framträda i skiftningar     :-). 

På onsdag skall plaNtorna på winery träffas, det blir prydnadsväxter och blomsterlökar och i en salig julgrupp, inte att förglömma en och annan julstjärna....funtastiskt

/ Blom-bella, mrs Amaryllis 

RSS 2.0